EURO nefunguje a jeho udržování při životě přijde Evropu draho

euro

EURO nefunguje a jeho udržování při životě přijde Evropu draho. Řecko byl jen začátek. To je teď dočasně stabilizované, ale jen co bude muset začít splácet 300 mld EUR bailoutů, tak se zase zes*re. A možná ještě dříve, protože je ještě více předlužené i po „záchraně“ a přebytkové rozpočty zrovna nevytváří. K Řecku se přidá zanedlouho Itálie a následně Portugalsko. Díky těmto zemím nelze u eura zvednout úroky, jinak okamžitě padají do dluhové spirály, proto je ECB drží na technické 0. Takže Německo, které by potřebovalo zvednout úroky jako sůl a zchladit přehřátou ekonomiku, jako se tomu děje u nás, tak nemůže.

Zatímco USD a další světové měny mohou zvedat úroky a připravovat tak polštář na případnou budoucí krizi, eurozóna žádný polštář mít nebude a až krize udeří, bude muset jet na ještě větší dluh. Ale těm předluženým zemím na jihu již nikdo nepůjčí bez záruk Německa a ostatních. A v tomto bodě přijde krach eura. Nejspíš se ty země vrátí k vlastní měně, nebo se euro nějak rozdělí (což nic nevyřeší, jen problém odloží) nebo se EU více integruje na „Spojené státy Evropské“ a podstata problému se ještě zhorší. Ta tkví totiž v tom, že Německo versus státy PIGS mají prostě jinak výkonné ekonomiky. Jednoduše řečeno, na jihu lidé nechtějí tolik pracovat jako na severu. V tom vedru v létě se ani není čemu divit, proto tam taky mají po staletí siesty a přístup k práci „no stress“.

Z toho plyne systematické riziko a minimálně část investorů tohle riziko vidí a tohle riziko přímo vstupuje do cen akcií v Evropě, které mají podstatně vyšší rizikové prémie (jsou levnější než akcie jinde). Protože minimálně část investorů si myslí, že to s EURem neskončí dobře.

Investicím v CZK se tomuto systematickému riziku také nedá vyhnout. CZK je na EUR moc silně navázáno, díky tomu, že většina našeho exportu jde do eurozóny. Ale i tak je dobře, že platíme CZK, protože budeme díky vyšším úrokům lépe připraveni na krizi než eurozóna. U CZK/EUR je to i vidět, úrokový diferenciál je již 1,7 % a koruna přitom vůči euru vůbec neposiluje a aktuálně se drží na 25,9 EURCZK.

Publikováno: 9.11.2018 13:39